Składniki są podane na 1 porcję.
- Składniki – ryba i dodatki
- łosoś 200g
- sól himalajska i pieprz ziarnisty do smaku
- oliwa z oliwek (do skropienia ryby)
- nasiona chia (tyle aby posypać rybę)
- Składniki do klopsików
- 70 g wcześniej ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
- 1 małe jajko
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki tymianku
- 4 pomidorki suszone
- sól himalajska i pieprz ziarnisty do smaku
- oliwa z oliwek do formowania klopsików
- Składniki do sałatki
- garść jarmużu
- pół pomarańczy
- 1 łyżka oleju lnianego (może być też inna oliwa)
- kilka plastrów zielonego ogórka
- 10 pestek dyni
- cząstka cytryny do skropienia sałatki
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Starannie czyścimy skórę ryby z łusek (rybę staramy się piec ze skórą, gdyż to ona w trakcie pieczenia zapobiega wyciekaniu cennych wartości odżywczych)
- Łososia układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Polewamy rybę oliwą, posypujemy solą i pieprzą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 180 stopni.
- Gdy ryba się piecze mieszamy wszystkie składniki na klopsiki, poza oliwą(ona jest nam potrzebna do formowania, aby klopsiki się nie przyklejały do rąk) formujemy kuleczki i dokładamy do piekarnika
- Pieczemy przez 15 minut nadal dalej z rybą
- Po tym czasie wyciągamy klopsiki i rybę z piekarnika.
- Posypujemy łososia nasionami chia8.Mieszamy jarmuż ze wszystkimi składnikami z listy do sałatki i skrapiamy sokiem z cytryny.
SMACZNEGO