Składniki są dosyć elastyczne, ponieważ staram się gotując ułatwiać sobie życie a nie utrudniać 🙂 Dobieram to co akurat mam w domu. Jeżeli nie mam czasu na kupowanie świeżych warzyw i krojenie to wybieram te mrożone np. mieszanka chińska która tutaj fajnie pasuje.
Składniki:
- Makaron np. gryczany, ryżowy.
- 3 ząbki czosnku, 1 cebula duża lub dwie małe
- Masło klarowane 2 łyżeczki
- 1 papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- pół cukinii
- garść kiełków
- Warzywa strączkowe np. ciecierzyca, fasola czerwona lub biała. Około 1/2 puszki fasoli lub można ugotować surową.
- Przyprawy po 1 łyżeczce: oregano, czarnuszka, kurkuma, czosnek suszony.
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki masła orzechowego (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardzo orzechowy smak)
- Szczypiorek lub kolendra do posypania
- Ćwiartka limonki
Gotuję w garnku makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzewam na patelni masło i podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę.
Po kilku minutach dodaję przyprawy i sezam. Mieszam wszystko dokładnie. Dodaję warzywa mrożone lub świeże pokrojone w kostkę z fasolą/ciecierzycą. Smażę wszystko razem około 10-15 minut i na koniec mieszam z masłem orzechowym. Potrawę podaję posypaną szczypiorkiem lub kolendrą i polewam limonką do smaku. Jeżeli jest zbyt mało intensywny smak to dodaję trochę sosu sojowego, najlepiej takiego ze zmniejszoną ilością soli.
Pozdrawiam
Karolina