Składniki są dosyć elastyczne, ponieważ staram się gotując ułatwiać sobie życie a nie utrudniać 🙂 Dobieram to co akurat mam w domu. Jeżeli nie mam czasu na kupowanie świeżych warzyw i krojenie to wybieram te mrożone np. mieszanka chińska która tutaj fajnie pasuje. 

Składniki:

  1. Makaron np. gryczany, ryżowy.
  2. 3 ząbki czosnku, 1 cebula duża lub dwie małe
  3. Masło klarowane 2 łyżeczki
  4. 1 papryka 
  5. 2 łodygi selera naciowego
  6. 2 marchewki
  7. pół cukinii
  8. garść kiełków
  9. Warzywa strączkowe np. ciecierzyca, fasola czerwona lub biała. Około 1/2 puszki fasoli lub można ugotować surową. 
  10. Przyprawy po 1 łyżeczce: oregano, czarnuszka, kurkuma, czosnek suszony.
  11. 2 łyżki sezamu
  12. 2 łyżki masła orzechowego (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardzo orzechowy smak)
  13. Szczypiorek lub kolendra do posypania 
  14. Ćwiartka limonki

Gotuję w garnku makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Rozgrzewam na patelni masło i podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. 

Po kilku minutach dodaję przyprawy i sezam. Mieszam wszystko dokładnie. Dodaję warzywa mrożone lub świeże pokrojone w kostkę z fasolą/ciecierzycą. Smażę wszystko razem około 10-15 minut i na koniec mieszam z masłem orzechowym. Potrawę podaję posypaną szczypiorkiem lub kolendrą i polewam limonką do smaku. Jeżeli jest zbyt mało intensywny smak to dodaję trochę sosu sojowego, najlepiej takiego ze zmniejszoną ilością soli. 

Pozdrawiam

Karolina