Składniki:

  • 2 płaty śledziowe solone
  • 2 małe pomarańcze
  • 1 cebula
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki oleju lnianego
  • 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3⁄4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około 24h do momentu, kiedy przestaną być za
    słone, ale nie stracą też smaku. Najlepiej co jakiś czas odciąć kawałek śledzia do
    spróbowania. W trakcie moczenia należy kilkakrotnie wymienić wodę.
  2. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 2-3 min, a następnie odcedzić na sitku.
  3. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić razem ze
    śliwkami. Dodać cebulę i rodzynki. Wszystko wymieszać i przełożyć do słoika.
  4. Zalać olejem wymieszanym z imbirem i kurkumą.
  5. Wstawić do lodówki, najlepiej na 24h, żeby wszystkie smaki się połączyły.
dav