Składniki są podane na 1 porcję. 

  1. Składniki – ryba i dodatki
    • łosoś 200g
    • sól himalajska i pieprz ziarnisty do smaku
    • oliwa z oliwek (do skropienia ryby) 
    • nasiona chia (tyle aby posypać rybę) 
  2. Składniki do klopsików 
    • 70 g wcześniej ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej 
    • 1 małe jajko
    • garść posiekanej natki pietruszki 
    • łyżeczka kurkumy 
    • pół łyżeczki tymianku 
    • 4 pomidorki suszone 
    • sól himalajska i pieprz ziarnisty do smaku 
    • oliwa z oliwek  do formowania klopsików 
  3. Składniki do sałatki 
    • garść jarmużu
    • pół pomarańczy
    • 1 łyżka oleju lnianego (może być też inna oliwa) 
    • kilka plastrów zielonego ogórka 
    • 10 pestek dyni 
    • cząstka cytryny do skropienia sałatki 
    • sól i pieprz do smaku 

WYKONANIE:

  1. Starannie czyścimy skórę ryby z łusek (rybę staramy się piec ze skórą, gdyż to ona w trakcie pieczenia zapobiega wyciekaniu cennych wartości odżywczych)
  2. Łososia układamy skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Polewamy rybę oliwą, posypujemy solą i pieprzą i wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 180 stopni.
  4. Gdy ryba się piecze mieszamy wszystkie składniki na klopsiki, poza oliwą(ona jest nam potrzebna do formowania, aby klopsiki się nie przyklejały do rąk) formujemy kuleczki i dokładamy do piekarnika
  5. Pieczemy przez 15 minut nadal dalej z rybą
  6. Po tym czasie wyciągamy klopsiki i rybę z piekarnika.
  7. Posypujemy łososia nasionami chia8.Mieszamy jarmuż ze wszystkimi składnikami z listy do sałatki i skrapiamy sokiem z cytryny.

SMACZNEGO

dav