Składniki:
- 2 płaty śledziowe solone
- 2 małe pomarańcze
- 1 cebula
- pół szklanki suszonych śliwek
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki oleju lnianego
- 2 płaskie łyżeczki mielonej kurkumy
- 3⁄4 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
- Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez około 24h do momentu, kiedy przestaną być za
słone, ale nie stracą też smaku. Najlepiej co jakiś czas odciąć kawałek śledzia do
spróbowania. W trakcie moczenia należy kilkakrotnie wymienić wodę. - Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem na 2-3 min, a następnie odcedzić na sitku.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać i pokroić razem ze
śliwkami. Dodać cebulę i rodzynki. Wszystko wymieszać i przełożyć do słoika. - Zalać olejem wymieszanym z imbirem i kurkumą.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na 24h, żeby wszystkie smaki się połączyły.