Przepis:
Składniki:
dorsz 140g
por 50g
25ml oleju z pestek dyni
1/2 pęczka pietruszki
biała kasza gryczana 50g
masło klarowane 10g
zielony groszek 40g
sól, pieprz
1/3 łyżeczki rozmarynu

Sposób wykonania:
Gotujemy kaszę. W blenderze blendujemy olej z pestek dyni oraz pietruszkę (jest to dodatek do ryby). Por kroimy w paski. Na patelnię wrzucamy 5g masła klarowanego. Gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy pokrojonego pora, lekko solimy. Gdy por się zarumieni dodajemy zielony groszek. Wszystko smażymy około 1 minuty. Po tym czasie dodajemy ugotowaną białą kaszę gryczaną. Wszystko ze sobą mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, wyłączamy patelnię. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, po czym smażymy ją na 5g klarowanego masła. Gdy ryba się zarumieni ściągamy ją z patelni. Na talerz wykładamy kolejno kaszę, rybę i pietruszkę.